Ψυχής Περιστροφές, 08-29 Απριλίου 2018, Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η έκθεση «Ψυχής Περιστροφές» υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων rest[art] του Κωνσταντίνου Ιωάννου Καταγά, οι οποίες ξεκίνησαν το 2014 αμέσως μετά το εξιτήριο από το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, στο οποίο φιλοξενήθηκε από το 2011 έως το 2013.

Για τον Κωνσταντίνο Ι. Καταγά η σχέση του με το σχέδιο είναι μία σχέση αυτοθεραπείας η οποία δημιουργήθηκε στο κομοδίνο του νοσοκομείου και έτσι παρέμεινε και εξελίχθηκε.

Τα σχέδια είναι η υλοποίηση εσωτερικών διαλόγων της ψυχής και του νου με τον ίδιο του το εαυτό, δια μέσου του χεριού πάνω στο χαρτί. Έτσι σχηματίζονται διάλογοι χωρίς τέλος, που όπως κάθε διάλογος είναι έτοιμοι να δώσουν συνέχεια σε νέους διαλόγους. Οι διάλογοι αυτοί ελπίζουν να συνεχιστούν μέσα από τη σχέση εκθέματος και παρατηρητή και να ζωντανέψουν νέες αναζητήσεις, νέους διαλόγους, νέες προοπτικές.

Η καλλιτεχνία και η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορούν να απαλύνουν τη ψυχή, να αντιστρέψουν την αναπηρία σε «πλεονέκτημα».

Μέσα από τη δράση rest[art], ο Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς προσεγγίζει βιωματικά κάθε “διεισδύον” θέμα της κατάστασής του και παρουσιάζει αυτές τις προσεγγίσεις σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

Πεπεισμένος πλέον για τη συμβολή της εσωτερικής «εκπαίδευσης» στην εξισορρόπηση της ψυχής, μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη, καταθέτει τη βιωματική πρόταση προς όλους όσοι αισθάνονται το επερχόμενο ατομικό τους «σκοτάδι», νοιώθουν να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό ή «πισωπάτησαν» κάτω από την πίεση όποιας μορφής προσωπικών, ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο Σύρος-Πολιτισμός 2018, παρουσιάζεται η ενότητα «Ψυχής Περιστροφές» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου με τη συνδιοργάνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του ∆ήμου Σύρου-Ερμούπολης. Μια έκθεση αποτελούμενη από 60 σχέδια της περιόδου 2011-2018 στην οποία θα λάβουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις όπως:

1. ∆ιαδραστικοί μουσικοί διάλογοι όπου ο μουσικός παρατηρώντας ένα έργο θα παραθέτει τις δικές του μουσικές φράσεις για όσο χρόνο συνομιλεί με το σχέδιο.
2. Προβολή βίντεο με θέμα την αναπηρία και την καθημερινή ζωή.
3. Προβολή βίντεο του Κωνσταντίνου Ι. Καταγά με θέμα «Ναι, μπορούμε» που διακρήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) το 2017.
4. Παρουσιάση του λογότυπου της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5η Σεπτέμβρη) που δημιούργησε ο ίδιος και αποδέχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (worldsciday).
5. Πραγματοποίηση ∆ιημερίδας, 21-22 Απριλίου, με θέμα «Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. «Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για όλους».
6. Ιαβέρης. Προβολή σεμιναρίου οδικής συμπεριφοράς.
7. Ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι για τη θεραπεία μέσω της τέχνης με την υποστήριξη και καθοδήγηση ∆ιδάκτορος καθηγήτριας/θεραπευτού εξειδικευμένου στο art therapy.
8. ∆ιάφορα διαδραστικά δρώμενα, με έμπνευση τα έργα του Κωνσταντίνου Καταγά και διάδραση μέσω των καλλιτεχνών σε δικές τους αυτοσχεδιαζόμενες εικαστικές φράσεις με πλαίσιο τη τέχνη, τη ζωή ενός ΑΜΕΑ και την έννοια μιας πόλης φιλικής για όλους.

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας.

Προσδοκία αποτελεί η υλοποίηση ενός 21ημερου τέχνης με στόχευση την ανίχνευση της καλυτέρευσης της καθημερινότητας στην πόλη μας.
Κάτω από το πέπλο της όποιας κρίσης, έχοντας διαισθανθεί την απειλή του επερχόμενου «βαλτώδους ψυχικού τοπίου» από το 2013, ο Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς προτείνει να αντιδράσουμε ως μια αρχή προς την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής.

Η Πινακοθήκη Κυκλάδων θα είναι από την 8η μέχρι την 29η Απριλίου 2018, δωρεάν ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 10:30-13:30 & 19:30-22:30 και τα εγκαινιά της θα γίνουν την Τρίτη 10 Απριλίου, 20:30.

Meeting Poster
Meeting Poster
A..reee
Restart
Asclepius
Hippokrates
Dioscorides
Trigos
Frida
Arpagi
Skitsa Spilios Manitari 29X40 Web
ΣΤΗΣ ΧΑΡΑ
Teo
Skitsa ASklipeio Kos Vacondios Oia 1