Πρόγραμμα Επανεκκίνηση στην Πάτρα από 18 Μάη έως 30 Ιουνίου 2019.

“Κάθε ανθρώπου νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος …για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή!”

Έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά.

Μετά την Ερμούπολη, τη Σαντορίνη και τις Βρυξέλλες το σκάφος της Επανεκκίνησης δένει για ενάμιση μήνα στους ντόκους τής Πάτρας. Έκθεση ζωγραφικής για παρατήρηση από αμαξίδιο του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά η οποία θα διαλέγεται με μια εγκατάσταση “Μαντάλα” του Νίκου Αναγνωστόπουλου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου (18/05-30/06/2019), συνέδριο/τριημερία με θέμα: Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους”, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου (21,22 και 23 Ιουνίου 2019), συναυλία για τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με τις δράσεις rest[art] σε χώρο εντός της πόλης την 21/06/2019 και προγραμματίζονται κι άλλες παράλληλες δράσεις.

Μία καινοτομία βασισμένη σε μια ιδέα και στην ανταπόκριση εθελοντών.

Η εξασφάλιση προσβασιμότητας της αίθουσας της περιοδικής έκθεσης, η ύπαρξη τουαλέτας ΑμεΑ και η μελέτη του ύψους τοποθέτησης των έργων που εκτίθενται είναι οι παράμετροι που καθιστούν την Εικαστική Έκθεση φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο. Η εξασφάλιση των παραγόντων αυτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας μας έδωσε τη δυνατότητα να οργάνώσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια περιοδική έκθεση για παρατήρηση από αμαξίδιο. Παράλληλα θα υπάρχουν και 2 (δύο) επί πλέον αμαξίδια και όποιος μη ΑμεΑ θελήσει θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση με αμαξίδιο και συνοδό (εθελοντή από τη διοργάνωση) με μόνη υποχρέωση να συμπληρώσει ένα απλό ερωτηματολόγιο για την εμπειρία που θα έχει εισπράξει. Η ανάλυση των ερωτηματολογίων θα βοηθήσει για την βελτίωση ανάλογων εκδηλώσεων φιλικών για παρατήρηση από αμαξίδιο. Τα ερωτηματολόγια διατίθενται επί τόπου, ενώ σύντομα θα μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει από τον ιστότοπο www.restart.net.gr στην αντίστοιχη θέση πληροφοριών της έκθεσης και του συνεδρίου «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους». Ταυτόχρονα δημιουργούμε το πεδίο συνάντησης και συσπείρωσης εθελοντών για το σκοπό αυτό.
Yπό το βλέμμα… Θανάσης, Σπήλιος, Αντώνης, Γιάννης, Ηλίας και πάμε παιδιά… κι εσείς… κι οι άλλοι… μια παρέα…

Κάποιες στιγμές… στην έκθεση.

Δεχτήκαμε πολύ κόσμο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Τα στοιχεία που μας έδωσαν ήταν – 3.476 επισκέπτες
και πολλοί από αυτούς επισκέφτηκαν και δεύτερη και τρίτη φορά την αίθουσα. Παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες.
Ευχαριστούμε τους εθελοντές και του υπαλλήλους του μουσείου που βοήθησαν ώστε όλοι να εξυπηρετούνται.
Τα στοιχεία για τη χρήση αμαξιδίων θα παρουσιαστεί μετά την επεξεργασία των ερωτήσεων.

21-22-23/06/2019. Tριημερία, “Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους”

Η τριημερία/συνέδριο «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους» διοργανώθηκε στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Καταγά (the restart project) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδας, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και αποτελεί μια από τις κυρίαρχες δράσεις του προγράμματος Επανεκκίνηση.
Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση των δράσεων «Μια πόλη φιλική για όλους» από την Ερμούπολη της Σύρου.
Το 2019 η Πάτρα πήρε τη σκυτάλη κι έτσι στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο του «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους», οι δράσεις ξεκίνησαν με την έκθεση ζωγραφικής «των οδών το κάλεσμα… στης ψυχής τη δίνη», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας. Μιας έκθεσης φιλικής για παρατήρηση από αμαξίδιο. Στις 21/06 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ενταγμένη στις δράσεις για μια «Πάτρα, πόλη φιλική για όλους».
Στην τριημερία/συνέδριο, 21-22 και 23 Ιουνίου 2019, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, τίθεται ως στόχος με την μη καταγγελτική συνεύρεση ειδικών επιστημόνων, ιατρών, φορέων, συλλόγων, ευπαθών ομάδων πολιτών, δημοτών και όλων των εμπλεκομένων με ευπαθείς ομάδες δημοτών, η ανταλλαγή θέσεων, η ενημέρωση, η διάχυση της γνώσης και των αναγκών στην κατεύθυνση της βελτίωσης του κοινωνικού ιστού, η βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ αλλά και όλων των δημοτών και επισκεπτών της πόλης.
Η συνεύρεση ανθρώπων που απασχολούνται καθημερινά ή περιοδικά με τους ενδιαφερόμενους «θεραπευόμενους» και το περιβάλλον τους, η δημιουργία εθελοντικού πνεύματος στη κατεύθυνση της διάχυσης της ευγενούς συμβιωτικότητας, η ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις αλλά και η εστίαση στα πεπραγμένα και η ταυτόχρονη ανάδειξη των «αναγκαίων-απαραίτητων υποδομών» για μια καλύτερη ζωή στην πόλη, είναι η βασική επιδίωξη του προγράμματος.
Οι εισηγητές θα κινηθούν θεματικά στην καθημερινότητα των ατόμων ευπαθών ομάδων με βιωματικές παρεμβάσεις. Στην απαιτούμενη και αναγκαία Επανεκκίνηση. Στην αποκατάσταση και την επαναδραστηριοποίηση των ΑμεΑ, στις συνθήκες και τις πιέσεις του ανθρώπου απέναντι στο χρόνιο πρόβλημα υγείας του, στη θεραπεία μέσω της τέχνης, στην κοινωνική δραστηριοποίηση και τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές / πρωτοβουλίες και στη παροχή βήματος στους «πολεμιστές» της καθημερινότητας που μετέτρεψαν την Αναπηρία σε “εξισορροπιστική δράση” στη συνέχιση της ζωής τους.
Ας γνωριστούμε στις κοινές μας προσπάθειες ώστε να μην δαπανηθεί άσκοπα ούτε ίχνος ευεργετικής ενέργειας. Ναι, μπορούμε!
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους πίστεψαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση των δράσεων και να σας προσκαλέσω στις εργασίες της τριημερίας πιστεύοντας ότι «κάθε ανθρώπου νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος… για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή»!
Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς

Ενημερωθείτε αναλυτικά. Ακολουθεί το πρόγραμμα και σχετική πρόσκληση.

Τρεις υπέροχες ημέρες…

Οι εισηγητές που είδατε παραπάνω στο πρόγραμμα, μας χάρησαν 32 άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Τρεις ημέρες με 240 παρουσίες-σύνεδρους που μας έλεγαν ότι μακάρι να μπορούσαν να παρακολουθήσουν όλες τις εισηγήσεις. Μια δράση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους” που κατά κοινή ομολογία οργανώθηκε υπέροχα και για την “ερασιτεχνική” της προσπάθεια δέχτηκε κυρίως συγχαρητήρια. Δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μεταφραστές νοηματικής και για το λόγο αυτό όποιος ενδιαφέρεται για όποια εισήγηση από το πρόγραμμα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να το παραλάβει μετά τις αποδελτιώσεις. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ο σπόρος να ανθίσει και του χρόνου στην Πάτρα να έχουμε μια ακόμη τριημερία διοργανωμένη από ανθρώπους της πόλης…

Παρατίθενται μερικές φωτογραφίες των εισηγητών.

21/06/2019. Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Συναυλία.

Το Βράδυ της Παρασκευής 21/06/2019, στις 9:30, η Συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής εντάσσεται στις δράσεις “Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους”. Έτσι στον πεζόδρομο Γεροκωστοπούλου με τη συνεργασία των χορηγών Νavona-club di oggi, Cafe Cinema και Aquarέλα-a part of your day στους χώρους των οποίων την Παρασκευή θα γίνει η ετήσια συναυλία. Έτσι μαζί με τη φωνή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ενώνονται και οι φωνές για μια πόλη φιλική για όλους.

21/06/2019. Όλοι οι φίλοι και άλλοι πολλοί στη συναυλία.

Το Βράδυ της Παρασκευής 21/06/2019, έτσι στον πεζόδρομο Γεροκωστοπούλου με τη συνεργασία των χορηγών Νavona-club di oggi, Cafe Cinema και Aquarέλα-a part of your day στους χώρους των οποίων έγινε η συναυλία. Έτσι μαζί με τη φωνή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ενώθηκαν και οι φωνές για μια “Πάτρα, πόλη φιλική για όλους”. Ευχαριστούμε τους μουσικούς αλλά και τους διοργανωτές και τους χορηγούς.

Υποστηρικτές.

Η υλοποίηση των δράσεων “Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους” στηρίχτηκε αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά και σε υποστηρικτές για τα έξοδα της τριημερίας/συνεδρίου (21,22 και 23/06/2019) και συνδιοργανώνεται από την την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και τον Κωνσταντίνο Ιω. Καταγά (the rest[art] project). Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Νίκο Αναγνωστόπουλο για την συμμετοχή του με την εγκατάστασή του, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, , το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας που μας φιλοξενεί, τις εταιρείες που στήριξαν την ιδέα και όλους τους φίλους εθελοντές που συνέβαλαν.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΕΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΕΛΙΚΟ