Υπό την εποπτεία της Ψυχολογία-Τέχνη

Η Γραφή ως μέσο θεραπείας μέσω της τέχνης για ενήλικες

Μπορεί να είμαστε από τους ανθρώπους που συνήθιζαν να γράφουν ή από τους ανθρώπους που δεν έχουν κρατήσει ποτέ μια σημείωση. Ή κάτι ενδιάμεσο.
H γραφή ως μέσο θεραπείας μέσω της τέχνης για ενήλικες είναι μια πολύ βοηθητική ενέργεια χωρίς θεραπευτή για το σπίτι.
Η γραφή μπορεί να είναι και μια επιλογή του θεραπευτή σας αλλά η ελεύθερη γραφή στο σπίτι δεν αποτελεί οδηγία αλλά καλύπτει ανάγκη και ταυτόχρονα
ανασύρει συναισθήματα, εμφανίζει ερωτήματα προς εσάς και ταυτόχρονα τακτοποιεί τη σκέψη σας και σας ηρεμεί.
Όσον αφορά τα υλικά χρειάζεστε μόνο ένα μολύβι το οποίο μπορείτε να έχετε στη τσέπη σας και πιθανά ένα μπλοκάκι.
Γράψτε σε όποια επιφάνεια βρείτε μπροστά σας. Το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα θα έχει είτε γράψετε σε μια χαρτοπετσέτα, είτε στη σακούλα του μανάβη,
σε χασαπόχαρτο, σε χαρτί περιτυλίγματος, σε τραπεζομάντιλο ταβέρνας, σε χαρτί φωτοτυπίας, στους φακέλλους των λογαριασμών ή οπουδήποτε επιλέξετε.
Να θυμάστε ότι είσαστε ελεύθεροι να επιλέξετε όποιο υλικό θέλετε (στυλό, μαρκαδόρο, μολύβι, χρωματιστά στυλό, κραγιόνς, κιμωλίες κ.ο.κ.),
όποια επιφάνεια θέλετε (χαρτί, ξύλο, μουσαμά, μαυροπίνακα κ.ο.κ.) και να γράψετε ότι θέλετε χωρίς περιορισμούς.

Προτεινόμενη άσκηση γραφής 1

Επιλέξτε τα υλικά σας ή απλά πάρτε ένα μολύβι και ένα χαρτί.
Σχεδιάστε ένα πρόχειρο αδρομερές σκίτσο που θα αντιπροσωπεύει το θέμα που σας απασχολεί, την εμμονή σας.
Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να σχεδιάσετε κάτι που να αντιπροσωπεύει τη σκέψη σας τολμήστε και σχεδιάστε ένα σύμβολο, οτιδήποτε, το οποίο στο νου σας αλλά και στο χαρτί θα ταυτίζεται με το θέμα σας.
Αφού σχεδιάσετε το γρήγορο αυτό σχεδιάκι διαθέστε ένα λεπτό να το περιεργαστείτε.
Στη συνέχεια ξεκινήστε να γράφετε οτιδήποτε σας σας έρχεται να πείτε, οτιδήποτε έρχεται στο νου σας το οποίο περιγράφει το σχέδιο και τα συναισθήματά σας. Να θυμάστε ότι η άσκηση της γραφής είναι να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα αλλά και την ελευθερία ώστε να δημιουργήσετε μέσω της διαίσθησής σας ό,τι θέλετε. Αυτό μπορεί να είναι μια αποτύπωση αυτού που είχατε στο νου σας μόλις ξυπνήσατε, ή η αποτύπωση της διάθεσής σας εκείνη τη στιγμή, ή ενός προβλήματος που σας ταλαιπωρεί ‘μέρες, ή ακόμα μια συνθήκη, μια συμπεριφορά, μια τελματισμένη άλυτη για σας συνθήκη.

Τι προκαλεί το σχέδιό σας μέσα σας; Γράψτε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα σε σχέση με το σχέδιό σας. Προσπαθήστε να γράψετε ενσυνείδητα ένα κείμενο, μην σταματάτε να το επεξεργάζεστε ή να αναλύετε το γράψιμό σας, επιτρέψτε στη γραφή μια ελεύθερη αυτόματη ροή η οποία πηγάζει από μέσα σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτή η άσκηση είναι μια προσέγγιση χωρίς θεραπευτή.
Αν έχετε ένα θεραπευτή ή αν υλοποιείτε ένα πρόγραμμα θεραπείας μέσω της τέχνης, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του, οι οδηγίες του οποίου θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για εσάς και για την εξέλιξη της θεραπείας.

Copyright © 2011-2019, Konstantinos Katagas