Banner0 About 2017

2022, καινούργιες δράσεις, νέες συνομιλίες, νέες προοπτικές εν μέσω αποκλεισμών, κορονοϊού, εμμονών και ανησυχίας...

2022, με ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε από πλευράς πρωτοκόλλων αποφασίσαμε με το φίλο Ευάγγελο Μαραυγάκη να παρουσιάσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2022, στην Αίθουσα Τέχνης Ι. & Ε. Βάτη, με θέμα “+ομιλίες”. 
2021,
συνεχιζόμενης της τρέλλας και του φόβου γύρω μας, σε ένα σκοτάδι που δείχνει να πυκνώνει προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις χωρίς πίεση και άγχος, συνεχίζοντας να δουλεύουμε διαδικτυακά και να προσπαθούμε δημιουργικά…
2020
, εν μέσω αποκλεισμών, κορονοϊού, εμμονών και ανησυχίας προσπαθήσαμε να μην εφησυχάσουμε, συνεχίζοντας κάθε μας προσπάθεια για επανεκκίνηση την οποία πλέον θα χρειαστούμε όλοι μετά την πανδημική επίθεση και τον περιορισμό στο σπίτι… Υλοποιήσαμε μία ψηφιακή μας έκθεση “Follow the light” την οποία παρουσιάσαμε από το site αυτό. Συμμετείχαμε στην ομαδική έκθεση ατόμων με αναπηρία ή όχι της Arttogether με θέμα “Ταξιδεύοντας την Τέχνη” και σε ομαδική έκθεση στην Σύρο.
2019, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις rest[art] υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο και κάθε αντιξοότητα στο δρόμο μας, με πίστη και χαμόγελα… με το σταθερό πιστεύω μας ότι “κάθε ανθρώπου νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή”…Επανεκκίνηση… συνέχισε το 2019 με εμφανίσεις στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Σύρο…
2018, έστω κι αν πιάσαμε ξέρα και πάλι βρήκαμε τον τρόπο να ξεκολλήσουμε… Αφήσαμε πίσω μας τις εκθέσεις, “Διέλευση” στην Ελευσίνα με την εγκατάσταση και το video (Μάϊος 2017), την “Απάνω Μεριά” στην Ερμούπολη (Μάϊος 2017), την “Ουτοπία” στην Σαντορίνη (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017) και το “Ναι, μπορούμε!” στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2017) μπήκαμε στο 2018 με διάθεση να πλησιάσουμε περισσότερο το φως γνωρίζοντας ότι δεν είναι τα πράγματα που μας ταράζουν αλλά οι απόψεις μας γι’ αυτά τα πράγματα. Όταν ταραζόμαστε πρέπει να τα “βάζουμε” με τον τρόπο που βλέπουμε αυτά τα πράγματα… Κι έτσι προχωρήσαμε με τις εμφανίσεις το 2018, με την έκθεση Ψυχής περιστροφές (Psyche’s Gyrations) από 08-29 Απριλίου στην πινακοθήκη Κυκλάδων ενταγμένη στο Σύρος-Πολιτισμός του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Τμήμα Πολιτισμού. Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε διημερίδα με τίτλο “Νοιάζομαι για το συνάνθρωπό μου. Για μια πόλη φιλική για όλους”, στις 21-22 Απριλίου στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Απολαύσαμε με το κλείσιμο της διημερίδας ένα Nightlive Jammin’ στην είσοδο της πινακοθήκης με απίστευτους μουσικούς και τραγούδι. Συνεχίσαμε για το 2018 με μία έκθεση ζωγραφικής 26-29 Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την οδυνηρή κατάσταση του προσφυγικού, φιλοξενούμενοι από την Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα και θέμα “Επανεκκίνηση, κάθε ανθρώπου νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή”… rest[art]…
28 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου φιλοξενηθήκαμε στην PS u Art Gallery στην Αθήνα με την εικαστική ενότητά μας “Δανδρολένη”, και συνεχίζουμε για το 2k19 με εμφανίσεις και δράσεις για τις οποίες θα ενημερώνουμε έγκαιρα …

Νοέμβριος 2021 | Συμμετοχή στην ομαδική ψηφιακή έκθεση "Αποκλεισμός - Exclusion" από την Artogether

Συμμετοχή στην ομαδική ψηφιακή έκθεση “Αποκλεισμός – Exclusion” από την Artogether.

Ακολουθούν μερικά λόγια των διοργανωτών…
[…] Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως η ψηφιακή έκθεση ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ | EXCLUSION «Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα;» είναι online.[…]
[…] Ένα βήμα προς μια πιο συμπεριληπτική και ανοιχτή τέχνη που τους χωράει όλους. Σαν μια κίνηση που εξάλλου προωθεί τον σκοπό της έκθεσης μας: να μεταμορφώσουμε τους αποκλεισμούς σε δύναμη ενότητας και αλληλεγγύης. […]
Ευχαριστούμε την Artogether για τη διοργάνωση.
https://artogether.gr/ekthesi-exclusion?fbclid=IwAR0zv9kIjmfI-FOn63rk6s4YPxYxBYutbgmLogwNQAa2qkGschBva0QTOek

Αύγουστος 2021 | Συμμετοχή στο Β' Εργαστήριο διαλόγου "Σημειώσεις___Art x100" στην αίθουσα Abyss & Art Studio.

Συμμετοχή στο Β΄εργαστήριο διαλόγου “Σημειώσεις___Art x100”

Οι μεταφορικά εικαστικές ‘σημειώσεις’ επικοινωνίας, προσωπικές καταγραφές, μια παρείσφρηση στον εσωτερικό κόσμο του δημιουργού, ένα εικαστικό εργαστήριο διαλόγου μπροστά σε έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο που προσπαθούσε όλο το διάστημα της καραντίνας απεγνωσμένα να αντικαταστήσει την εγγύτητα της επαφής. Τα έργα θα παρατίθενται σε εναλλαγές κάθε εβδομάδα [νέα έργα]. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια art as therapy, ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικής γραφής κ.λ.π. Σε καιρούς αυτό-εξερεύνησης όπου γεννιούνται νέες μορφές κοινωνικοποίησης η παρουσίαση/έκθεση στοχεύει στο να προβάλει τη συλλογική διαδικασία και την προοδευτική συλλογικοποίηση της δημιουργίας και της κοινωνική μας ζωής.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Καταγά, Έλενα Τονικίδη
Λιλιάνα Αρεταίου,Έλλη Γρίβα, Κωνσταντίνος Καταγάς, Αντώνης Κεντώνης, Γιάννης Μονογυιός, Κώστας Μπερδέκλης,Μαρία Παπαχαραλάμπους,Γιώργος Τερζής, Έλενα Τονικίδη, Θοδωρής Τριφύλλης,Φωτεινή Χαμιδιελή, Σοφία Χάιτα συνδιαλέγονται και επικοινωνούν εικαστικά μέσα στον εγκλεισμό του Covid19.

Noέμβριος 2020 | Ψηφιακή έκθεση σχεδίων, βίντεο και δημιουργιών μου με τίτλο: Follow the Light.

Ψηφιακή έκθεση σχεδίων, βίντεο και δημιουργιών μου με τίτλο: Follow the Light, 2012-2020, 9 χρόνια σχέδια.
Ξεκινώντας από τα σχέδια της περιόδου Αποκατάστασής μου πορευόμαστε σε μια σχεδιαστική διαδρομή μέχρι σήμερα. Αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσα στο Ευροκοινοβούλιο μέχρι την ψηφιακή έκθεσή μου με τίτλο: Pandemic. Επειδή είναι αναγκαίο πλέον για όλους ένα Restart, δεν σταματάω να υποστηρίζω ότι: “Κάθε νους μπορεί ν’ αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια… και μέσα στο σπίτι!”
Η Αποκατάσταση… είναι ένα είδος ζωής! …και με covid#19
Σχέδια: Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς
Ποίημα Μεγιδδώ: Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς
Απαγγελία Μεγιδδώ: Γιώργος Μιχαλάκης
Συρραφή-ψηφιακή επεξεργασία-μοντάζ: Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς
Επιμέλεια ήχου: Σπήλιος Καστάνης – Δώρα Καραβίδα
Επιμέλεια ήχου YES WE CAN: Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς
Φωτογραφίες κολάζ Μεγιδδώ: DimitrisTheAthens
Στο κολάζ μετατράπηκαν σε ασπρόμαυρο και ενσωματώθηκαν 2 έργα (κραυγές) του ζωγράφου Νίκου Βαβάτση μετά από άδειά του.
YES, WE CAN!: Scenario, Sound direction, Digital & Video Production – Publish: Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς
Φωνές στο τμήμα Yes, we can!: Γεωργία Νταγάκη, Δανάη-Αγγελική Παπουτσάκη, Ναταλία-Ελπίδα Παπουτσάκη, Ελπίδα Σαργολόγου, Αποστόλης Καπέλλας, Αναστασία Τούμπα, Ιωάννης Τούμπας, Αντώνης Ψιλλόπουλος, Βέτα Αποστολίδου, Χρήστος Ρούσσος, Ζωή Γεωργίου.
Σημείωση 1: Το βίντεο θα κάνει δημόσια πρεμιέρα στις 28.11.2020 στο πλαίσιο των εργασιών του 16ου Πανελλήνιου Ψηφιακού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.

https://www.youtube.com/watch?v=0k4xliCzUgI

Ιούνιος 2020 | Ψηφιακή έκθεση σχεδίων με τίτλο: Pandemia.

Virtual but not real… in covid period we just upload…
Pandemia – in the middle of mind crash
lyrics: konstantinos katagas
Voice: Giorgos Michalakis

15 Μάη έως 30 Ιούνη 2019, έκθεση ζωγραφικής και παράλληλες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Eκδηλώσεις στο πλαίσιο των δράσεων “the rest[art] project” με τίτλο “Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους” παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής που γίνεται στο ίδιο διάστημα στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, με τίτλο “στων οδών το κάλεσμα – στης ψυχής τη δίνη”.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ_ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ_ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

12 Οκτωβρίου - 28 Οκτωβρίου 2018. Συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση "ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΣΥΡΟΣ-genius loci, το Πνεύμα του Τόπου.

genius_loci
Συμμετοχή μας με 3 έργα στην Εικαστική έκθεση και ημερίδα με παράλληλες εκδηλώσεις από 12 μέχρι 28 Οκτώβρη 2018 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Αναγνωστόπουλος.
Η πνευματική αξία της φύσης είναι συχνά κεντρικό θέμα στην τέχνη, λογοτεχνία, μουσική. Η Φύση έχει καθοριστικό ρόλο στη βιολογική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η φύση και ο ανθρώπινος πολιτισμός αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Οι τέχνες ως αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μάς παρέχουν ανά τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση αυτή. Όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι στενά συνδεδεμένος με Τόπους. Η ενότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και του Κόσμου είναι διαχρονικά μία από τις κυριότερες συζητήσεις της φιλοσοφίας. Είμαστε και «παίρνουμε μέρος», In Being and Time, Heidegger (1962).
Στη Ρωμαϊκή μυθολογία το genius loci ήταν το προστατευτικό πνεύμα-φύλακας ενός Τόπου. Στις σύγχρονες εκδοχές εννοούμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την ατμόσφαιρα, τις «ποιότητες» μιας τοποθεσίας. Όταν δουλεύουμε με το genius loci επανασυνδεόμαστε με την Φύση και μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους κύκλους των οποίων είμαστε μέρος. Το genius loci σαν μια γενικότερη έννοια σύνδεσης και δημιουργίας νοήματος με έναν Τόπο νοητό ή πραγματικό μας βοηθά να συντονιστούμε και να έχουμε επίγνωση για το τι συμβαίνει γύρω μας με έναν νέο τρόπο. Μας προσφέρει επίσης ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης, πρόσληψης πληροφοριών, σύνδεσης φαινομενικά ασύνδετων γεγονότων με τις ζωές μας και τις κοινότητές μας σε σχέση με το περιβάλλον φυσικό ή ανθρωπογενές. Τόπος είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση της κατοίκησης (με την ευρεία έννοια) του ανθρώπου του οποίου η ταυτότητα εξαρτάται από την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Το περιβάλλον, το όποιο περιβάλλον, ο τόπος, είναι σε διαρκή διάλογο με την ύπαρξή μας. Ο άνθρωπος κατοικεί ένα περιβάλλον όπου προσπαθεί να προσανατολιστεί και να ταυτιστεί με τον τόπο ή με άλλα λόγια να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πλήρες νοημάτων. Το genius loci βοηθά τον άνθρωπο να «κατοικήσει» υπαρξιακά, και να νοηματοδοτήσει τη ζωή του.
Η ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας βοηθά να αντιληφθούμε τη σημασία και την ουσία της Φύσης. Η τέχνη δεν είναι μόνο η δημιουργία όμορφων εκφραστικών έργων καθώς αυτό από μόνο του καταλήγει σε τεχνουργήματα (crafts) αλλά κυρίως η διαδικασία της αυτεπίγνωσης, διερεύνησης του εαυτού μας και του άλλου (περιβάλλον). Η τέχνη ανοίγει δρόμο προς το είναι των πραγμάτων, αποκαλύπτει τις αθέατες πλευρές του πραγματικού, φανερώνει νέες πτυχές ενός φαινομενικά ίδιου γεγονότος και επομένως η δραστηριότητα της δεν μπορεί να είναι απλά αναπαραγωγική ή μόνο δημιουργία καλλιτεχνημάτων αισθητικής απόλαυσης. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι ένας αποτελεσματικός καθρέφτης στον οποίο αντανακλάται ο Κόσμος και η ουσία της Φύσης.
Ζούμε σε μία κρίσιμη εποχή. Η Γη απειλείται και πηγαίνοντας στην μικρή εικόνα και η Απάνω Μεριά απειλείται… κατά συνέπεια και η ανθρωπότητα μπορεί να μετατραπεί σε ένα απειλούμενο είδος μέσα από την ίδια της την ανοησία, απληστία και την ακόρεστη επιθυμία να κατέχει και να «αξιοποιεί». Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε άλλο την άγνοια σαν δικαιολογία. Δεν έχουμε δικαιολογία. Μολονότι ο καθένας από μας μπορεί να μην αισθάνεται υπεύθυνος για αυτή την καταστροφική προσέγγιση της Φύσης στην πραγματικότητα ο καθένας μας έχει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας και κυρίως όχι τόσο για αυτά που έχει κάνει, αλλά για όσα δεν έχει κάνει ενώ θα μπορούσε. Εδώ ο καλλιτέχνης μπορεί να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια επανα-ιεροποίησης της Φύσης.
Η Φύση είναι Ιερή και το έχουμε ξεχάσει αυτό όπως έχουμε ξεχάσει και το ότι είναι γεννήτορας κάθε δημιουργίας. Η Φύση δίνει νόημα στη ύπαρξη, είναι το σημαίνον και το σημαινόμενο, όλα ξεκινούν και καταλήγουν σ’αυτήν. Τα δημιουργήματα του ανθρώπου όποια και αν είναι αυτά πρέπει να ακολουθούν και να σέβονται τους ρυθμούς της φύσης.
Η Φύση είναι η Μαγεία και η τέχνη η ερμηνεία αυτής της μαγικής διαδικασίας του συνεχώς μεταβαλλόμενου Είναι.
Νίκος Αναγνωστόπουλος
Eικαστικός καλλιτέχνης-εκπαιδευτικός
Oργάνωση, επιμέλεια της εικαστικής έκθεσης- παράλληλων εκδηλώσεων  για την Απάνω Μεριά.

28 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου. «Δανδρολένη» ΜΕΤΑτροπή_᾽ΑΤροπος_ II _[prologue] στην PS u ART Gallery.

image

ΜΕΤΑτροπή_᾽ΑΤροπος_ II _[prologue] – «Δανδρολένη»* Konstantinos Katagas
Επιμέλεια project ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III:
Δρ. Sozita Goudouna, Διδάκτωρ Ιστορίας της τέχνης, Elena Tonikidi, εικαστικός, art- therapist.
Επιμέλεια [prologue]: Nena Samioti, ψυχολόγος, ειδ. art- therapist
http://ps.art.therapy.gallery/p/therapy-art-brut.html
Έναρξη [prologue] : Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 2018, ώρα: 20.30
Διάρκεια παρουσίασης: 28.9.18 – 15.10.18
Η ps [υ]art therapy gallery επεκτείνοντας τον κύκλο συνομιλίας Art Therapy & Art, που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο μέσω των δράσεων και των εκθέσεων του πρώτου μέρους του project ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III, εισάγει το δεύτερο μέρος του project και παρουσιάζoντας τον Πρόλογο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30.

Σε αυτήν την πρώτη/εισαγωγική ενότητα ΜΕΤΑτροπή_ΑΤροπος_ II _[prologue] το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εικαστική ενότητα «Δανδρολένη»* και να έρθει σε επαφή με τον ιδιαίτερο εικαστικό κόσμο του Κωνσταντίνου Καταγά, όπου κατέφυγε και περιθάλφθηκε κατά την διάρκεια της αποκατάστασης της αναπηρίας του λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού στο μετεγχειρητικό στάδιο. Ο Καταγάς, αν και δεν ακολούθησε ακαδημαϊκά τον «δρόμο του καλλιτέχνη», ξεδίπλωσε σε όλο τον ενήλικο βίο του τις σχεδιαστικές του ικανότητες, ένα «ταλέντο» το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί θεραπευτικά, ή όπως ο ίδιος προτιμά: ως προσωπική επανεκκίνηση. Η τέχνη, η δημιουργία έχει την δύναμη να σταθεί ανάμεσα στο αβάσταχτο δεδομένο της αήττητης μοίρας [Άτροπος] και στο πάσχον σώμα [Μετατροπή], αγγίζοντας το ανέγγιχτο και «μιλώντας» το ανέλεγκτο του σώματος ως Άλλου.
 
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις, μας λέει η Martha Graham. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας προδίδει; «Συνείδηση γίνεται σταδιακά η πραγματική θέση κάθ’ ενός. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλώβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας; Πως μπορούμε να κάνουμε συνείδηση την επανεκκίνηση;» 
Κωνσταντίνος Καταγάς
 
Το ιδιότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, και από πλευράς τέχνης και από πλευράς ψυχικής υγείας – θεραπείας, έργο του Κωνσταντίνου Καταγά εισάγει καθοριστικά το project ΜΕΤΑτροπή_ΑΤροπος_ II, που στο σύνολό του θα εστιάσει στις αποχρώσεις του πάσχοντος σώματος όσον αφορά την ψυχική υγεία και την καλλιτεχνική δράση και στην απόπειρα της ανάδειξης των κοινών τόπων μεταξύ τέχνης και θεραπείας, στους οποίους επιτελεί κινητήριο ρόλο.
Την σκυτάλη θα παραλάβουν στη συνέχεια [chapters |one & two] τρεις διεθνείς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων θα αποτελέσουν το έναυσμα για την σκιαγράφηση πρόσφορων εδαφών στον ενδοτόπο του καλλιτέχνη εν μέσω του σώματος και σε ανοικτή συνομιλία με την πολυεπίπεδη νοηματοδότησή του σε φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό ανθρωπολογικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα και κατά την διάρκεια του Προλόγου θα πραγματοποιηθούν 4 εικαστικά εργαστήρια Art asTherapy από την Ρωξάνη Γιάννου, βιωματικά εργαστήρια με  παρουσίαση μέρους του εικαστικού της έργου, που επικεντρώνεται στην διττή και φευγαλέα διάσταση του σώματος συνομιλώντας με τα έργα του Καταγά.
Επιμέλεια project ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III:
Δρ. Sozita Goudouna, Διδάκτωρ Ιστορίας της τέχνης, Elena Tonikidi, εικαστικός, art- therapist.
Επιμέλεια [prologue]: Nena Samioti, ψυχολόγος, ειδ. art- therapist
Στα πλαίσια της έκθεσης “Δανδρολένη” του Κωνσταντίνου Καταγά η ps[υ]art therapy gallery φιλοξενεί την Ρωξάνη Γιάννου παρουσιάζοντας μέρος του εικαστικού της έργου και διαμορφώνοντας τέσσερα εργαστήρια as therapy που συνομιλούν με τα έργα του Καταγά και πραγματεύονται την έννοια “μορφικό”, αυτά τα κοινά αναγνωριστικά της φυσικής ύπαρξης των έμβιων όντων συμπεριλαμβανομένου του συμβολικού νοήματος που φέρουν.
Το σώμα που [δεν] έχει μορφή και που αλλάζει [μορφή] στο πέρασμα του χρόνου με τις περιπέτειες και τις αλλοιώσεις που δέχεται. Το σώμα το φυσικό και το τεχνητό, το γήινο και το ιερό. Το σώμα ως δοχείο ζωοδόχων υγρών και ανείπωτων ξηρασιών, το σώμα που (δυσ)λειτουργεί. Το μάταιο σώμα που γερνά, εξαφανίζεται, εξαϋλώνεται και από εργονομικό όχημα γίνεται διάφανο πέπλο μπλε ποταμών. Ένας Ά-μορφικός ναός που περικλείει το άυλο του νου, ο αέναος τόπος της ανανέωσης, αλλά και της φθοράς και της σήψης. Το σώμα-χάρτης που προ-καθορίζει και εμπεριέχει το τέλος του, μέσα από τα μονοπάτια που εκείνο διάλεξε να διαβεί συνειδητά ή ασυνείδητα. Ένα σώμα παγκόσμιο, πανανθρώπινο, ένα και μοναδικό, ταυτόχρονα συγκυριακό και τυχαίο, θνητό και στιγμιαίο.
Επιμέλεια εργαστηρίων: Νένα Σαμιώτη, ψυχολόγος –ειδ. art therapist.

26-29 Ioυνίου 2018. Έκθεση ζωγραφικής στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

rest[art] at Brussels
FOUR ARTISTIC VISIONS OF REFUGEE TRAGEDY.

Restart: Every human mind can be the sail for much better journeys.
Konstantinos Katagas drawing exhibition hosted by Konstantinka Kuneva.

Οι βαθιές χαρακιές των προσφύγων την τελευταία 4ετία, αλλά και παλιότερα, άνοιξαν θυμούς, απελπισία, αδικία, λύπη και αγανάκτηση για την εκμετάλλευσή τους, απορία και δύναμη για διεκδικήσεις και συμπαράσταση και πολλά άλλα συναισθήματα. Εγκατέστησαν μέσα μου εικαστικούς διαλόγους οι οποίοι ήταν ο μόνος τρόπος να διαχειριστώ την εμμονή των θανάτων στο Αιγαίο αθώων ψυχών. Αυτοί οι διάλογοι έγιναν σχεδιαστικές προτάσεις και ζωγραφικές συνθέσεις με την ελπίδα να μπορέσουν σαν εκθέματα να συνεχίσουν τους διαλόγους με τους παρατηρητές.
Η ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από την 26η έως την 29η Ιουνίου 2018, φιλοξενούμενη από την Ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα. Εγκαίνια ανοίγματος την 27η το απόγευμα στις 18:00, στην αίθουσα Yenudi Menuhin, 2ος όροφος, είσοδος ASP Altiero Spinelli, οδός Wiertz 60, B-1047, Βρυξέλλες, με προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους,
• “The Refugee Crisis through Mobile Phone”, by Mrs. Dafni Toli
• “Iketides”, by the cultural group of the 2nd High School of Ilioupolis, Greece
και θα κλείσει με ένα ποτό και συζήτηση.

25-29 Ioυνίου 2018. Έκθεση ζωγραφικής στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

25-29 June 2018, rest[art]: Every human mind can be the sail for much better journeys.
European parliament, Yehudi Menuhin Mezzanine place.

Η έκθεση έγινε με πολύ ικανοποίηση και περισσότερο με την ικανοποίηση της γνωριμίας πολλών ζεστών ανθρώπων και κυρίως της Τζένης Σιούτη, τον Κώστα Μπακάλη, την Δάφνη Τόλη, το επιτελείο της συγκηνιτικής Κωνσταντίνας Κούνεβα, του φίλου πλέον δημοσιογράφου Βασίλη Κατσαρδή και του αγαπητού δημοσιογράφου Miklos. Παραθέτω τη συνέντευξη που έδωσα στο Βασίλη και φωτογραφίες.
“Every human mind can be the sail for much better journeys in his life.” Interview with Painter Konstantinos Katagas who lives in Syros island Greece and became a painter inspired by the Refugee Crisis, among other things. Press the options button and choose English subs, if you wish to do so. Translation: “Painting for me is healing. I was not always a paraplegic – 7 years ago I became one. I knew I had to be reborn, with a restart – and this took 2 years in a rehabilitation centre, designing. My inspiration was the everyday life, mental pressures, but also the pressures of the environment and of the society, which were finding a way through the hand and the mind, in pen with ink, on a paper. Suddenly the refugee problem arose. Suddenly I learned that people are drowning in boats, pushed out of their homes or forced to leave. No one leaves his home if someone does not force him out or if he cannot stay. I decided to show them everywhere. So I hope, and that’s why I expose them, that these projects have the opportunity to leave me and to continue the dialogues with their observers – either in the exhibition halls or here in the EU, where GUE/NGL and Konstantina Kuneva gave me the opportunity to bring them, to talk with the observers here, and I thank them very much for this. I hope they will be able to tell a few things because I hope that every human mind can be the sail for much better journeys in his life.” Video: Vasileios Katsardis”.

Ενώ η τραγωδία των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη συνεχίζεται και πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες ετοιμάζονται να σύρουν την Ε.Ε. σε μια σκληρότερη πολιτική κλειστών συνόρων, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με τη βοήθεια τεσσάρων καλλιτεχνών προτείνει μιαν ανθρωπιστική ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της Ευρώπης. Την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, μια μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με επίκεντρο την προσφυγική- μεταναστευτική πολιτική της, η Κ. Κούνεβα φιλοξενεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες μια ιδιαίτερη εκδήλωση, φιλοδοξώντας να συμβάλει στο να ανακτήσει η Ευρώπη την ανθρωπιστική ματιά της στους πρόσφυγες. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρία σκέλη: – Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Καταγά, με τίτλο: RESΤ(ART): Every human mind can be the sail for much better journeys (Επανεκκίνηση: Κάθε ανθρώπινος νους μπορεί να γίνει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια». Η έκθεση – που θα παραμείνει στον χώρο Yehudi Menuhin Mezzanine του Ε.Κ. μέχρι τις 29/6)- περιλαμβάνει 51 έργα – σχέδια και σκίτσα- του Κ. Καταγά, εμπνευσμένα τόσο από την προσωπική του δοκιμασία, την αναπηρία του η οποία τον ώθησε να αναζητήσει στην τέχνη μια μορφή θεραπείας, όσο και από τη δοκιμασία των προσφύγων που μετέτρεψε τη Μεσόγειο και τα νησιά μας σε θαλάσσιες παγίδες θανάτου. Ο ίδιος δήλωσε: “Η ζωγραφική για μένα είναι ένας τρόπος θεραπείας. Δεν ήμουν παραπληγικός πάντα – πριν 7 χρόνια έγινα. Ήξερα ότι έπρεπε να ξαναγεννηθώ, με μια επανεκκίνηση – κι αυτό δουλεύτηκε 2 χρόνια μέσα σε ένα κέντρο αποκατάστασης, σχεδιάζοντας. Έμπνευση ήταν η καθημερινότητα, οι ψυχικές εσωτερικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, οι οποίες έβρισκαν διέξοδο μέσω του χεριού και του μυαλού, σε ένα πενάκι με μελάνι, σε ένα χαρτί. Έγινε ένα λογοπαίγνιο το 2013 που ονομάζεται “REST[ART]” και είναι λογοπαίγνιο γιατί μέσα στις αγκύλες βγαίνει και το “ART” η τέχνη. Αυτό λοιπόν για μένα από το 2013 ξεκίνησε να είναι μια προσπάθεια να δείχνω στους σύντροφους ανάπηρους ότι έχουν διεξόδους μέσω της τέχνης. Κι αυτό το “REST[ART]” καθόριζε την επανεκκίνηση που έπρεπε να κάνουν μέσα στο μυαλό τους και στην καθημερινότητά τους για να αντιμετωπίσουν την αναπηρία, να κοινωνικοποιηθούν και να είναι εξωστρεφείς, γιατί το μεγαλύτερο πλήγμα σε έναν άνθρωπο που έχει πρόβλημα είναι η εσωστρέφεια. Ξαφνικά δημιουργήθηκε το προσφυγικό πρόβλημα. Ξαφνικά μάθαινα ότι άνθρωποι πνίγονται μέσα σε βάρκες, διωγμένοι από τον τόπο τους ή εξαναγκασμένοι να φύγουν. Κανένας δεν φεύγει από το σπίτι του εάν δεν τον διώξει κάποιος ή αν δεν μπορεί να μείνει. Πλέον αυτά έγιναν σχέδια. Αποφάσισα να τα προβάλω παντού. Έτσι λοιπόν ελπίζω και προσδοκώ και για αυτό εκθέτω τα πράγματα, αυτά τα έργα να έχουν την δυνατότητα να φύγουν από εμένα και να συνεχίσουν τους διαλόγους με τους παρατηρητές τους – είτε σε εκθεσιακούς χώρους, είτε εδώ στην Κοινότητα (ΕΕ), που η ομάδα των Αριστερών του Ευρωκοινοβουλίου και η Κωνσταντίνα η Κούνεβα μου έδωσαν την ευκαιρία να τα φέρω, να μιλήσουν στους εδώ παρατηρητές και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να πουν μερικά πράγματα γιατί ελπίζω ότι κάθε ανθρώπου νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή του. Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής

https://youtu.be/ily2ziPt5Rs

08-29 Απριλίου 2018, έκθεση σχεδίων με τίτλο Ψυχής Περιστροφές, Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ερμούπολη, 08-21 Απριλίου 2018 • Έκθεση σχεδίων & παράλληλες εκδηλώσεις
Άρχισαν να μπαίνουν και να βγαίνουν εικόνες και σχέδια, να κουβεντιάζουν, να απορρίπτουν, να επιτίθενται, να προκαλούν, να διχάζονται και να ενώνονται, να απορρίπτουν και να προτείνουν. Μπορεί να παραμένουν επιθετικές, βρώμικες, περιθωριακές ή παραγκωνισμένες, αλήτικες, μα και ταυτόχρονα τρυφερές πραγματικές αναζητήσεις προορισμένες να ολοκληρωθούν μέσω των παρατηρητών και να συνεχίσουν αυτούς τους έμψυχους διαλόγους. Διάλογοι οι οποίοι πραγματώνονται εν αρχή σε σχέδιο και μπορούν να αποτελούν ειλικρινείς γυμνές προκλήσεις για τις αισθήσεις του παρατηρητή. Οι διάλογοι αυτοί ελπίζουν να συνεχιστούν μέσα από τη σχέση εκθέματος και παρατηρητή και να ζωντανέψουν νέες αναζητήσεις, νέους διαλόγους, νέες προοπτικές.

Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου σημαίνει ενδιαφέρομαι για τον κοινό βιοτικό μας χώρο, για την αρμονική συμβίωσή μας, για την παράλληλη πορεία μας στην απόλαυση του «ζην», μια αμφίδρομη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση. Σημαίνει την προσπάθεια ενεργοποίησης του αυτοσεβασμού, του σεβασμού του αναλογούντος χώρου του συνανθρώπου μας, την ενδυνάμωση της αγάπης και της πίστης στις δεξιότητες και στο κατορθωτό και ταυτόχρονα στην παρακίνηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως ισότιμων πολιτών στον καθημερινό αγώνα της κοινωνίας, αποφεύγοντας να θέτουμε νέα «πονηρά» ή «αυθόρμητα» εμπόδια.

08-29 Απριλίου 2018, έκθεση σχεδίων με τίτλο Ψυχής Περιστροφές, Πινακοθήκη Κυκλάδων

Περισσότερο από πέντε χρόνια επανεκκίνηση… Μια λέξη, μια ιδέα, ένας δρόμος… Μια προσπάθεια που νόμιζα ότι μου ταίριαζε…. Από το πρώτο δευτερόλεπτο, την πρώτη στιγμή. Συναισθήματα, ανάγκες, πόνοι, σκέψεις, ελπίδες που νόμιζα ότι με άγγιζαν… Ιδέες, πρακτικές, οδηγίες, τακτικές, προγράμματα, φάρμακα και ασκήσεις κι όλα για ‘να σκοπό. Επανεκκίνηση. Περνώντας μέσα από χρήματα και κρίση, ελπίδες και οράματα, διωγμούς, πνιγμούς, θανάτους, το περιβάλλον γύρω μου ν’ αλλάζει διαρκώς, να πιέζω και να πιέζομαι. Να ζω εγκλωβισμένος με όνειρα κι οράματα για κάτι καινούργιο που θα γίνει. Λαοί “σφάζονται” κι αφανίζονται, παιδιά πού δεν παίζουν αλλά απλά δουλεύουν και πεθαίνουν, χώρες ισοπεδώνονται, δικαιώματα φυλακίζονται… εξαχνώνονται… και ‘γω να τρέχω σε ένα στίβο με ασαφή διαδρομή. Η ψυχή αδυνατεί κι αδυνατίζει, ο νους αιωρείται στο σκοτάδι, το σώμα επαναστατεί κι αποκλίνει, οι αξίες συρρικνώνονται και ο πολιτισμός αποτελεί άλλοθι “εγκληματιών”. Η επανεκκίνηση πιστεύω γίνεται πλέον απαίτηση για κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά σε κάθε νου, σε κάθε ψυχή… Η καλλιτεχνία και η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορούν να απαλύνουν τη ψυχή και να αντιστρέψουν την αναπηρία μας σε πλεονέκτημα. Τα συναισθήματα, οι ψυχικές εμπλοκές και οι παλινδρομήσεις μου αποτελούν αντικείμενο διαλόγων της ψυχής και του νου και μεταφέρονται αυτόματα ως σχεδιαστικές προτάσεις στο χαρτί. Αυτή η ιδέα της Επανεκκίνησης δημιουργήθηκε το 2013 και μέσα από «περιστροφές ψυχής» πορεύεται…

2017, συνεχίζοντας το βαθύ ταξίδι...

Σε συνθήκες σκοταδιού, κοινωνικού βάλτου, ολοκληρωτικής “ανέχειας”, πολέμων, λευκής & μαύρης τρομοκρατίας, θυμού, μίσους, αγάπης, διεκδικήσεων και ισχυρών και επίμονων κρίσεων ατομικισμού, η ψυχή ψάχνει το φως, προσπαθεί να αποτινάξει ζυγούς και εμμονές, ψάχνει πάλι έρωτες, συντροφικότητες, αγάπη.  Προσδοκώ μέσα από το project restart κάθε χρόνο, να το βιώνω και να το παρουσιάζω σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.
Στη σημερινή αυτή πίεση θα παρουσιαστούν νέες ενότητες οι οποίες είναι συνέχεια της “Throes & Liberizations” και του Human deathgrips worldwide, οι συμμετοχές μας σε ομαδικές εκθέσεις υπενθυμίζοντας ότι διαρκώς επανεκκινούμε…

Ο χειμώνας βαρύς, οι σκέψεις και τα ερεθίσματα πολλά, η άνοιξη, το καλοκαίρι, οι εμφανίσεις.

Θεσσαλονίκη 24-25 Νοεμβρίου 2017. Απονομή Τιμητικής Διάκρισης & Παρουσίαση σχεδίων.

Απονομή τιμητικής διάκρισης από την Ελληνική εταιρεία Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Τμήματος Μελέτης & Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της ΕΕΦΙΑπ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελίδης», Αίθουσα Θεσσαλονίκη της ∆ΕΘ-HELEXPO και παράλληλη παρουσίαση στους συνέδρους και το κοινό, 30 έργων της ενότητας “Αποκατάσταση” που δημιουργήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα και εντάσσονται στις δράσεις rest[art].
Η αγαπημένη Θεσσαλονίκη ήταν ο μαγικός χώρος για μένα αυτές τις σημαντικές μέρες του συνεδρίου και θέλω να ευχαριστήσω την ΕΕΦΙΑπ για την απονομή της Τιμητικής Διάκρισής μου, για το σχεδιασμό του λογότυπου της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5η Σεπτέμβρη κάθε έτους), όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε να το παρακολουθήσω και να παρουσιάσω 2 βίντεο που έφτιαξα για το λόγο αυτό. Ευχαριστώ και όλους όσους παρακολούθησαν και ιδιαίτερα τους μαθητές του Γυμνασίου Ορεστιάδας. Επίσης θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη γιατρό Δρ. Αγγελική Σταυριανού, στον Γιάννη Κόμσουλα, φίλο και παλιό συμφοιτητή που με βοηθούσε καθημερινά, στο φίλο Στεφανάκο Χατζή που ήρθε από την Ουρανούπολη και στη Κική που με συνόδεψε όλες αυτές τις ημέρες.
Παραθέτω φωτογραφίες από την διαδρομή προς…, τις εργασίες και την απονομή, το στήσιμο των σχεδίων αλλά και την επιστροφή μου στη Σύρο.

"Ουτοπία" στο Oiavineyart στην Οία της Σαντορίνης, 12-21 Σεπτεμβρίου 2017 και rest[art]

Έκθεση σχεδίων μελάνης σε χαρτί Fabriano και κάποια με digital coloring και εκτύπωση σε καμβά με τίτλο “Ουτοπία”. Η παρουσίαση αυτής της ενότητας σχεδίων μου είναι αφιερωμένη στο νεανικό φίλο μου Γιώργο Μαυριδόγλου (Κούκλος), που κατοικεί εδώ και καιρό στις δικές του πόλεις του Φωτός και αυτό τον καιρό ορτσάρει τα πανιά μας.
POSTER_skitsa_kokat_santorini_utopia_05web1
Από τον Ησίοδο και τον Οβίδιο, τις περιγραφές του Πλάτωνα στον Κρατύλο, την Πολιτεία των Νησιών του Ήλιου του Ιάμβουλου, την αρχαία Αρκαδία (Sir Philip Sydney’s-1580), τον κήπο της Εδέμ στις περιγραφές της Γέννέσης ΙΙ, το βιβλίο της Αποκάλυψης, τις περιγραφές στην πρόζα Peach Blossom Peach του Τao Yuanming (220-589 π.Χ.), το Shangri-La στο Θιβέτ, την ποιητική χώρα Cockayne της πρώιμης Αγγλικής ποίησης, τη Nowa Huta στην Πολωνία, τη Datong στην Κίνα, τη Schlaraffenland της Γερμανικής παράδοσης, τη νέα Ατλαντίδα του Francis Bacon, τις περιγραφές του Τόμας Μορ, τη Χριστιανόπολη, το ταξίδι στην Ικαρία του Étienne Cabet, τις Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας του Μπάροουζ, τις ατέρμονες θωρήσεις από την καλντέρα στην Οία…, την …, τον…, από τους…, όπως οι…, σαν και…, η Ουτοπία βρίσκεται πρωταρχικά στη ψυχή κάθε ανθρώπου. Κάθε πλίνθος της συνουσιάζεται στο είναι μας, εγκυμονεί όνειρα, γεννά προσμονές, εκπέμπει μέθοδους προσέγγισης, βρίσκει σύμμαχους, κρίνει, αποφασίζει, δομεί και οργανώνει…
Καμμιά ψυχή δεν μπορεί να αντιληφθεί την ουτοπία σαν ανύπαρκτο-αδύνατο τόπο.
Αυτή την αντίπαλο ύπαρξη εδώ και δεκάδες αιώνες προσπαθούν να ξεριζώσουν από τα σωθικά μας αλλά ακόμα βρίσκουν αντίσταση.
Η Ουτοπία είναι το ου- και το ευ- στη ψυχή μας.

rest[art] και "Γνωριμία με την Απάνω Μεριά", 13-20 Μαϊου 2017

Συμμετοχή 2 έργων στην ομαδική έκθεση που θα γίνει από 13-20 Μαϊου 2017 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ” Η σημασία της Προστασίας, Διατήρησης και Ανάδειξης της Απάνω Μεριάς.
Οι εκδηλώσεις αποτελούν τις πρώτες δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ “Περιβαλλοντικό Πάρκο Απάνω Μεριάς” και γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

rest[art], Ιπποκράτης και Δευτερεύων Πνιγμός στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας,12-14 Μαϊου 2017.

Συμμετοχή 2 έργων στην ομαδική έκθεση που θα γίνει στις 12-14 Μαϊου 2017 στο πλαίσιο του φεστιβάλ
ΔΙ eleusis | wellness & art festival | Παλαιό Ελαιουργείο | Ελευσίνα

Ωδίνες και Ελευθερώσεις στην Κω από 18-25 Σεπτέμβρη 2016.

Παρουσίαση της ενότητας σχεδίων “Throes & liberisations” στο πλαίσιο του 3ου χρόνου της δράσης rest[art].
Από 18 έως 25 Σεπτέμβρη 2016 στο Λαογραφικό Μουσείο της Κω, παλιό Χάνι, παρουσιάζονται σχέδια από την ενότητα “Ωδίνες & Ελευθερώσεις” -rest[art]3- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα μία σύνθεση με τίτλο “Δευτερεύων πνιγμός”. Οι ενότητα αυτή είναι μια τροποποιημένη παρουσίαση της ενότητας “Human deathgrips worldwide”.

Μεγιδδώ στην Ελευσίνα, 30 Aυγούστου 2016.

Παρουσιάζει την απαγγελία του ποιήματός του «Μεγιδδώ» του Κωνσταντίνου Καταγά, από τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη, πλαισιομένο από μερικά σχέδια, στη δράση με τίτλο “Site Specific Installation” για την έναρξη του Eye’s walk festival 2016 του Europass project στην Ελευσίνα.

"Human deathgrips" Restart3 στην Ερμούπολη 28 Μάη - 08 Ιούνη 2016.

Παρουσίαση της ενότητας σχεδίων “human deathgrips” στο πλαίσιο του 3ου χρόνου της δράσης rest[art].
Από 28 Μάη έως 08 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα Τέχνης Γ.&Ε. Βάτη στην Ερμούπολη, παρουσιάστηκαν σχέδια από την ενότητα “Human deathgrips” -rest[art]3- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα ένα κοινό έργο με τον DimitristheAthens, το “Δευτερεύων πνιγμός”. 
Το Restart3 το 2016 στην Ερμούπολη ολοκληρώθηκε για το 2016.

Τοποθετήσεις σχεδίων σε διάφορα σημεία στην Ελευσίνα και στην Ερμούπολη. Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2016.

Ιανουάριος 2016: Παρουσιάζονται δύο έργα από την ενότητα σχεδίων του rest[art] 3 στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα.

Μάρτιος 2016: Δύο έργα στο bar «Boheme del mar», στην Ερμούπολη.

Απρίλιος 2016: Δύο έργα στο καφέ «Κούτσικο» στην Ερμούπολη.

Ιούλιος 2016: Δύο έργα από την ενότητα rest[art] 3 στο artshop «Σοσόνι» στην Άνω Σύρο.

B.D.Foxmoor - Alpha art cafe - restart

03 -12 Αυγούστου 2016: rest[art] με το έργο του «B.D.Foxmoor, the lowbap screams» από την ενότητα rest[art] 3 στο καφέ μπάρ Άλφα στην Ερμούπολη της Σύρου.
SKITSA_B.D.Foxmoor_01_BIG
Banner41 Bw Restart 2015

Restart-Eρμούπολη • 05-19 Σεπτέμβρη 2015.

Restart-Eρμούπολη • 05-19 Σεπτέμβρη 2015.
Από 05-19 Σεπτέμβρη 2015 στην αίθουσα Τέχνης Γ.&Ε. Βάτη στην Ερμούπολη, παρουσιάζονται σχέδια από την ενότητα “Eπανεκκίνηση” -rest[art]- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα ένα κοινό έργο με τον DimitristheAthens, το “ουδέν θέσφατο”. Παραθέτουμε τα έργα που υπήρχαν στο κτήμα Λαφαζάνη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεγάλες Ημέρες Νεμέας” 29 και 30 Αυγούστου και στην έκθεση στο rootartspace τον Μάρτη στην Αθήνα.

Κάθε νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια…

Η αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν σου προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως τώρα.
Πριν 4 χρόνια: Ξαφνικά, γύρω μου σύντροφοι στην Αποκατάσταση… σύντροφοι στην υγεία! Θάλαμοι, γραφεία, γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας, αποθήκες, τραπεζαρία, ιατρεία και κλινικές, γραφεία διοίκησης και διεκπεραίωσης, μητρώα, τεχνική υπηρεσία, υπόγεια, ασανσέρ, κλίμακες, προαύλιοι χώροι και καφενείο ήταν ο νέος περιορισμένος πλέον κόσμος μου. Ένας κόσμος που ευτυχώς επέτρεψε στο μυαλό μου να δραπετεύει και στο χέρι μου να καταγράφει! Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες και καθαριστές, πωλητές και αντιπρόσωποι, ενταγμένοι σ’αυτό τον κόσμο αλλά κύρια συνοδοί και ασθενείς προς αποκατάσταση με όποια δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται γύρω τους. Ένας κόσμος που σφύζει από ζωή αλλά κύρια ένας κόσμος που ξεχειλίζει προβλήματα.

Συνείδηση γίνεται όχι η προσπάθεια αποκατάστασης, ούτε η υπομονή και η θέληση, όχι η δυνατότητα επούλωσης ούτε η επιτυχία των ιατρικών επεμβάσεων στο πρόβλημα αλλά η προσπάθεια απελευθέρωσης του νου. Τα άλλα όλα, αν είναι να γίνουν θα γίνουν με κάποιο τρόπο αλλά ο νους είναι το κέντρο αυτής της πορείας. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλόβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας;

Μέσα απ’ αυτή τη διαλογιστική το χέρι οδηγείται από τα ερεθίσματα τα οποία ενεργοποιούν βιώματα και μέσω του νου καταλήγουν τελετουργικά στην ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασης…

Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε συντρόφου νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια… Προσδοκώ μέσα από το project restart  να τo βιώσω, να το πιστέψω και να το δείξω σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

Restart 2015 λοιπόν…

2012-2013, Irrational Navigations στο Ε.Κ.Α.

Νοέμβρης 2012 και Μάρτης 2013: Παρουσιάζονται στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων 54 από τα σχέδια που δημιουργήθηκαν εκεί σε μια ενότητα με τίτλο Άρρητοι πλόες (Irrational Navigations).

2012-2014, εμφανίσεις σχεδίων.

Απρίλιος 2013: Παρουσιάζεται η ίδια ενότητα σχεδίων στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα.

Ιούλιος 2013: Εκτίθεται στην αίθουσα «Γ.&Ε. ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης, η ενότητα «Άρρητοι πλόες ΙΙ» με 80 σχέδια που αποτέλεσαν τον προάγγελο του rest[art] project.

Οκτώβρης 2013: Παρουσιάζονται 42 ιατρικά και άλλα σχέδια rest[art] στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, Ξενοδοχείο Σάνη, Χαλκιδική.

Δεκέμβρης 2013: Εκτίθενται 22 σχετικά σχέδια της ίδιας ενότητας στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental, Αθήνα.

Δεκέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014: Γκαλερί ΑΔ, Συμμετέχει με 6 έργα του στην ομαδική έκθεση, Ανορθολογικές Αφηγήσεις.

Φεβρουάριος 2014: Εικονογραφεί το εξώφυλλο του βιβλίου για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Καβάφη με τίτλο «20 πρόσωπα στον καθρέφτη», εκδόσεις Κυκεών tales, ISBN 978-960-99276-2-8.

Φεβρουάριος 2014: Διαθέτει τα σχέδια για το 3D Mapping prοjection στην παρουσίαση της τριλογίας «La bruja muerta» του B.D.Foxmoor στο Tin Pan Alley, Αθήνα.

Οκτώβρης 2014: Προσφέρει το δημιουργικό για το Συνέδριο της Β’ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.