Banner0 About 2017

2018, έστω κι αν πιάσαμε ξέρα και πάλι έχουμε τον τρόπο να ξεκολλήσουμε...

Αφήνουμε πίσω μας τις εκθέσεις, “Διέλευση” στην Ελευσίνα με την εγκατάσταση και το video (Μάϊος 2017), την “Απάνω Μεριά” στην Ερμούπολη (Μάϊος 2017), την “Ουτοπία” στην Σαντορίνη (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017) και το “Ναι, μπορούμε!” στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2017) μπαίνουμε στο 2018 με διάθεση να πλησιάσουμε περισσότερο το φως γνωρίζοντας ότι δεν είναι τα πράγματα που μας ταράζουν αλλά οι απόψεις μας γι’ αυτά τα πράγματα. Όταν ταραζόμαστε πρέπει να τα “βάζουμε” με τον τρόπο που βλέπουμε αυτά τα πράγματα… Κι έτσι προχωράμε για νέες εμφανίσεις το 2018 με την έκθεση Ψυχής περιστροφές (Psyche’s Gyrations) από 08-29 Απριλίου στην πινακοθήκη Κυκλάδων ενταγμένη στο Σύρος-Πολιτισμός του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Τμήμα Πολιτισμού. Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε διημερίδα με τίτλο “Νοιάζομαι για το συνάνθρωπό μου. Για μια πόλη φιλική για όλους”, στις 21-22 Απριλίου στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Απολαύσαμε με το κλήσιμο της διημερίδας ένα Nightlive Jammin’ στην είσοδο της πινακοθήκης με απίστευτους μουσικούς και τραγούδι. Συνεχίζουμε για το 2018. rest[art]…

08-29 Απριλίου 2018, έκθεση σχεδίων με τίτλο Ψυχής Περιστροφές, Πινακοθήκη Κυκλάδων

Περισσότερο από πέντε χρόνια επανεκκίνηση… Μια λέξη, μια ιδέα, ένας δρόμος… Μια προσπάθεια που νόμιζα ότι μου ταίριαζε…. Από το πρώτο δευτερόλεπτο, την πρώτη στιγμή. Συναισθήματα, ανάγκες, πόνοι, σκέψεις, ελπίδες που νόμιζα ότι με άγγιζαν… Ιδέες, πρακτικές, οδηγίες, τακτικές, προγράμματα, φάρμακα και ασκήσεις κι όλα για ‘να σκοπό. Επανεκκίνηση. Περνώντας μέσα από χρήματα και κρίση, ελπίδες και οράματα, διωγμούς, πνιγμούς, θανάτους, το περιβάλλον γύρω μου ν’ αλλάζει διαρκώς, να πιέζω και να πιέζομαι. Να ζω εγκλωβισμένος με όνειρα κι οράματα για κάτι καινούργιο που θα γίνει. Λαοί “σφάζονται” κι αφανίζονται, παιδιά πού δεν παίζουν αλλά απλά δουλεύουν και πεθαίνουν, χώρες ισοπεδώνονται, δικαιώματα φυλακίζονται… εξαχνώνονται… και ‘γω να τρέχω σε ένα στίβο με ασαφή διαδρομή. Η ψυχή αδυνατεί κι αδυνατίζει, ο νους αιωρείται στο σκοτάδι, το σώμα επαναστατεί κι αποκλίνει, οι αξίες συρρικνώνονται και ο πολιτισμός αποτελεί άλλοθι “εγκληματιών”. Η επανεκκίνηση πιστεύω γίνεται πλέον απαίτηση για κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά σε κάθε νου, σε κάθε ψυχή… Η καλλιτεχνία και η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορούν να απαλύνουν τη ψυχή και να αντιστρέψουν την αναπηρία μας σε πλεονέκτημα. Τα συναισθήματα, οι ψυχικές εμπλοκές και οι παλινδρομήσεις μου αποτελούν αντικείμενο διαλόγων της ψυχής και του νου και μεταφέρονται αυτόματα ως σχεδιαστικές προτάσεις στο χαρτί. Αυτή η ιδέα της Επανεκκίνησης δημιουργήθηκε το 2013 και μέσα από «περιστροφές ψυχής» πορεύεται…

2017, συνεχίζοντας το βαθύ ταξίδι...

Σε συνθήκες σκοταδιού, κοινωνικού βάλτου, ολοκληρωτικής “ανέχειας”, πολέμων, λευκής & μαύρης τρομοκρατίας, θυμού, μίσους, αγάπης, διεκδικήσεων και ισχυρών και επίμονων κρίσεων ατομικισμού, η ψυχή ψάχνει το φως, προσπαθεί να αποτινάξει ζυγούς και εμμονές, ψάχνει πάλι έρωτες, συντροφικότητες, αγάπη.  Προσδοκώ μέσα από το project restart κάθε χρόνο, να το βιώνω και να το παρουσιάζω σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.
Στη σημερινή αυτή πίεση θα παρουσιαστούν νέες ενότητες οι οποίες είναι συνέχεια της “Throes & Liberizations” και του Human deathgrips worldwide, οι συμμετοχές μας σε ομαδικές εκθέσεις υπενθυμίζοντας ότι διαρκώς επανεκκινούμε…

Ο χειμώνας βαρύς, οι σκέψεις και τα ερεθίσματα πολλά, η άνοιξη, το καλοκαίρι, οι εμφανίσεις.

Θεσσαλονίκη 24-25 Νοεμβρίου 2017. Απονομή Τιμητικής Διάκρισης & Παρουσίαση σχεδίων.

Απονομή τιμητικής διάκρισης από την Ελληνική εταιρεία Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Τμήματος Μελέτης & Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της ΕΕΦΙΑπ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελίδης», Αίθουσα Θεσσαλονίκη της ∆ΕΘ-HELEXPO και παράλληλη παρουσίαση στους συνέδρους και το κοινό, 30 έργων της ενότητας “Αποκατάσταση” που δημιουργήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα και εντάσσονται στις δράσεις rest[art].
Η αγαπημένη Θεσσαλονίκη ήταν ο μαγικός χώρος για μένα αυτές τις σημαντικές μέρες του συνεδρίου και θέλω να ευχαριστήσω την ΕΕΦΙΑπ για την απονομή της Τιμητικής Διάκρισής μου, για το σχεδιασμό του λογότυπου της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5η Σεπτέμβρη κάθε έτους), όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε να το παρακολουθήσω και να παρουσιάσω 2 βίντεο που έφτιαξα για το λόγο αυτό. Ευχαριστώ και όλους όσους παρακολούθησαν και ιδιαίτερα τους μαθητές του Γυμνασίου Ορεστιάδας. Επίσης θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη γιατρό Δρ. Αγγελική Σταυριανού, στον Γιάννη Κόμσουλα, φίλο και παλιό συμφοιτητή που με βοηθούσε καθημερινά, στο φίλο Στεφανάκο Χατζή που ήρθε από την Ουρανούπολη και στη Κική που με συνόδεψε όλες αυτές τις ημέρες.
Παραθέτω φωτογραφίες από την διαδρομή προς…, τις εργασίες και την απονομή, το στήσιμο των σχεδίων αλλά και την επιστροφή μου στη Σύρο.

"Ουτοπία" στο Oiavineyart στην Οία της Σαντορίνης, 12-21 Σεπτεμβρίου 2017 και rest[art]

Έκθεση σχεδίων μελάνης σε χαρτί Fabriano και κάποια με digital coloring και εκτύπωση σε καμβά με τίτλο “Ουτοπία”. Η παρουσίαση αυτής της ενότητας σχεδίων μου είναι αφιερωμένη στο νεανικό φίλο μου Γιώργο Μαυριδόγλου (Κούκλος), που κατοικεί εδώ και καιρό στις δικές του πόλεις του Φωτός και αυτό τον καιρό ορτσάρει τα πανιά μας.
POSTER_skitsa_kokat_santorini_utopia_05web1
Από τον Ησίοδο και τον Οβίδιο, τις περιγραφές του Πλάτωνα στον Κρατύλο, την Πολιτεία των Νησιών του Ήλιου του Ιάμβουλου, την αρχαία Αρκαδία (Sir Philip Sydney’s-1580), τον κήπο της Εδέμ στις περιγραφές της Γέννέσης ΙΙ, το βιβλίο της Αποκάλυψης, τις περιγραφές στην πρόζα Peach Blossom Peach του Τao Yuanming (220-589 π.Χ.), το Shangri-La στο Θιβέτ, την ποιητική χώρα Cockayne της πρώιμης Αγγλικής ποίησης, τη Nowa Huta στην Πολωνία, τη Datong στην Κίνα, τη Schlaraffenland της Γερμανικής παράδοσης, τη νέα Ατλαντίδα του Francis Bacon, τις περιγραφές του Τόμας Μορ, τη Χριστιανόπολη, το ταξίδι στην Ικαρία του Étienne Cabet, τις Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας του Μπάροουζ, τις ατέρμονες θωρήσεις από την καλντέρα στην Οία…, την …, τον…, από τους…, όπως οι…, σαν και…, η Ουτοπία βρίσκεται πρωταρχικά στη ψυχή κάθε ανθρώπου. Κάθε πλίνθος της συνουσιάζεται στο είναι μας, εγκυμονεί όνειρα, γεννά προσμονές, εκπέμπει μέθοδους προσέγγισης, βρίσκει σύμμαχους, κρίνει, αποφασίζει, δομεί και οργανώνει…
Καμμιά ψυχή δεν μπορεί να αντιληφθεί την ουτοπία σαν ανύπαρκτο-αδύνατο τόπο.
Αυτή την αντίπαλο ύπαρξη εδώ και δεκάδες αιώνες προσπαθούν να ξεριζώσουν από τα σωθικά μας αλλά ακόμα βρίσκουν αντίσταση.
Η Ουτοπία είναι το ου- και το ευ- στη ψυχή μας.

rest[art] και "Γνωριμία με την Απάνω Μεριά", 13-20 Μαϊου 2017

Συμμετοχή 2 έργων στην ομαδική έκθεση που θα γίνει από 13-20 Μαϊου 2017 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ” Η σημασία της Προστασίας, Διατήρησης και Ανάδειξης της Απάνω Μεριάς.
Οι εκδηλώσεις αποτελούν τις πρώτες δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ “Περιβαλλοντικό Πάρκο Απάνω Μεριάς” και γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

rest[art], Ιπποκράτης και Δευτερεύων Πνιγμός στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας,12-14 Μαϊου 2017.

Συμμετοχή 2 έργων στην ομαδική έκθεση που θα γίνει στις 12-14 Μαϊου 2017 στο πλαίσιο του φεστιβάλ
ΔΙ eleusis | wellness & art festival | Παλαιό Ελαιουργείο | Ελευσίνα

Ωδίνες και Ελευθερώσεις στην Κω από 18-25 Σεπτέμβρη 2016.

Παρουσίαση της ενότητας σχεδίων “Throes & liberisations” στο πλαίσιο του 3ου χρόνου της δράσης rest[art].
Από 18 έως 25 Σεπτέμβρη 2016 στο Λαογραφικό Μουσείο της Κω, παλιό Χάνι, παρουσιάζονται σχέδια από την ενότητα “Ωδίνες & Ελευθερώσεις” -rest[art]3- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα μία σύνθεση με τίτλο “Δευτερεύων πνιγμός”. Οι ενότητα αυτή είναι μια τροποποιημένη παρουσίαση της ενότητας “Human deathgrips worldwide”.

Μεγιδδώ στην Ελευσίνα, 30 Aυγούστου 2016.

Παρουσιάζει την απαγγελία του ποιήματός του «Μεγιδδώ» του Κωνσταντίνου Καταγά, από τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη, πλαισιομένο από μερικά σχέδια, στη δράση με τίτλο “Site Specific Installation” για την έναρξη του Eye’s walk festival 2016 του Europass project στην Ελευσίνα.

"Human deathgrips" Restart3 στην Ερμούπολη 28 Μάη - 08 Ιούνη 2016.

Παρουσίαση της ενότητας σχεδίων “human deathgrips” στο πλαίσιο του 3ου χρόνου της δράσης rest[art].
Από 28 Μάη έως 08 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα Τέχνης Γ.&Ε. Βάτη στην Ερμούπολη, παρουσιάστηκαν σχέδια από την ενότητα “Human deathgrips” -rest[art]3- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα ένα κοινό έργο με τον DimitristheAthens, το “Δευτερεύων πνιγμός”. 
Το Restart3 το 2016 στην Ερμούπολη ολοκληρώθηκε για το 2016.

Τοποθετήσεις σχεδίων σε διάφορα σημεία στην Ελευσίνα και στην Ερμούπολη. Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2016.

Ιανουάριος 2016: Παρουσιάζονται δύο έργα από την ενότητα σχεδίων του rest[art] 3 στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα.

Μάρτιος 2016: Δύο έργα στο bar «Boheme del mar», στην Ερμούπολη.

Απρίλιος 2016: Δύο έργα στο καφέ «Κούτσικο» στην Ερμούπολη.

Ιούλιος 2016: Δύο έργα από την ενότητα rest[art] 3 στο artshop «Σοσόνι» στην Άνω Σύρο.

B.D.Foxmoor - Alpha art cafe - restart

03 -12 Αυγούστου 2016: rest[art] με το έργο του «B.D.Foxmoor, the lowbap screams» από την ενότητα rest[art] 3 στο καφέ μπάρ Άλφα στην Ερμούπολη της Σύρου.
SKITSA_B.D.Foxmoor_01_BIG
Banner41 Bw Restart 2015

Restart-Eρμούπολη • 05-19 Σεπτέμβρη 2015.

Restart-Eρμούπολη • 05-19 Σεπτέμβρη 2015.
Από 05-19 Σεπτέμβρη 2015 στην αίθουσα Τέχνης Γ.&Ε. Βάτη στην Ερμούπολη, παρουσιάζονται σχέδια από την ενότητα “Eπανεκκίνηση” -rest[art]- του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα ένα κοινό έργο με τον DimitristheAthens, το “ουδέν θέσφατο”. Παραθέτουμε τα έργα που υπήρχαν στο κτήμα Λαφαζάνη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεγάλες Ημέρες Νεμέας” 29 και 30 Αυγούστου και στην έκθεση στο rootartspace τον Μάρτη στην Αθήνα.

Κάθε νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια…

Η αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν σου προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως τώρα.
Πριν 4 χρόνια: Ξαφνικά, γύρω μου σύντροφοι στην Αποκατάσταση… σύντροφοι στην υγεία! Θάλαμοι, γραφεία, γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας, αποθήκες, τραπεζαρία, ιατρεία και κλινικές, γραφεία διοίκησης και διεκπεραίωσης, μητρώα, τεχνική υπηρεσία, υπόγεια, ασανσέρ, κλίμακες, προαύλιοι χώροι και καφενείο ήταν ο νέος περιορισμένος πλέον κόσμος μου. Ένας κόσμος που ευτυχώς επέτρεψε στο μυαλό μου να δραπετεύει και στο χέρι μου να καταγράφει! Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες και καθαριστές, πωλητές και αντιπρόσωποι, ενταγμένοι σ’αυτό τον κόσμο αλλά κύρια συνοδοί και ασθενείς προς αποκατάσταση με όποια δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται γύρω τους. Ένας κόσμος που σφύζει από ζωή αλλά κύρια ένας κόσμος που ξεχειλίζει προβλήματα.

Συνείδηση γίνεται όχι η προσπάθεια αποκατάστασης, ούτε η υπομονή και η θέληση, όχι η δυνατότητα επούλωσης ούτε η επιτυχία των ιατρικών επεμβάσεων στο πρόβλημα αλλά η προσπάθεια απελευθέρωσης του νου. Τα άλλα όλα, αν είναι να γίνουν θα γίνουν με κάποιο τρόπο αλλά ο νους είναι το κέντρο αυτής της πορείας. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλόβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας;

Μέσα απ’ αυτή τη διαλογιστική το χέρι οδηγείται από τα ερεθίσματα τα οποία ενεργοποιούν βιώματα και μέσω του νου καταλήγουν τελετουργικά στην ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασης…

Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε συντρόφου νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια… Προσδοκώ μέσα από το project restart  να τo βιώσω, να το πιστέψω και να το δείξω σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

Restart 2015 λοιπόν…

2012-2013, Irrational Navigations στο Ε.Κ.Α.

Νοέμβρης 2012 και Μάρτης 2013: Παρουσιάζονται στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων 54 από τα σχέδια που δημιουργήθηκαν εκεί σε μια ενότητα με τίτλο Άρρητοι πλόες (Irrational Navigations).

2012-2014, εμφανίσεις σχεδίων.

Απρίλιος 2013: Παρουσιάζεται η ίδια ενότητα σχεδίων στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα.

Ιούλιος 2013: Εκτίθεται στην αίθουσα «Γ.&Ε. ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης, η ενότητα «Άρρητοι πλόες ΙΙ» με 80 σχέδια που αποτέλεσαν τον προάγγελο του rest[art] project.

Οκτώβρης 2013: Παρουσιάζονται 42 ιατρικά και άλλα σχέδια rest[art] στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, Ξενοδοχείο Σάνη, Χαλκιδική.

Δεκέμβρης 2013: Εκτίθενται 22 σχετικά σχέδια της ίδιας ενότητας στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental, Αθήνα.

Δεκέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014: Γκαλερί ΑΔ, Συμμετέχει με 6 έργα του στην ομαδική έκθεση, Ανορθολογικές Αφηγήσεις.

Φεβρουάριος 2014: Εικονογραφεί το εξώφυλλο του βιβλίου για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Καβάφη με τίτλο «20 πρόσωπα στον καθρέφτη», εκδόσεις Κυκεών tales, ISBN 978-960-99276-2-8.

Φεβρουάριος 2014: Διαθέτει τα σχέδια για το 3D Mapping prοjection στην παρουσίαση της τριλογίας «La bruja muerta» του B.D.Foxmoor στο Tin Pan Alley, Αθήνα.

Οκτώβρης 2014: Προσφέρει το δημιουργικό για το Συνέδριο της Β’ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.